oczarkowana

moja droga herbaciana i życie w Chinach
Herbaciane must know

6 głównych rodzajów herbat

Jak już wiemy z postu Camellia sinensis – sprawczyni całego zamieszania ! wszystkie herbaty powstają z tego samego krzaka. Chciałabym teraz Wam przybliżyć jakie są to właściwie herbaty, ponieważ nie jest to tak do końca jasne. Dlaczego? Już spieszę z odpowiedzią !

 

Co nie jest herbatą?

Roiboss, Yerba mate, napary ziołowe, miętowe, z pokrzywy itd. nie są herbatami. Po prostu tak się przyjęło je nazywać. Jak nie są herbatami to czym? W kolejności są to: Czerwonokrzew, Ostrokrzew paragwajski, napary z ziół, mięty, pokrzywy itd. Jeśli napar nie zawiera liści drzewa herbacianego, nie powinno się go nazywać herbatą.  http://www.styl.pl/zdrowie/news-ziola-ktore-lecza,nId,1929872

A co z herbatami owocowymi?

Jeśli herbata owocowa składa się z liści herbaty i owoców, nazwiemy ją herbatą owocową. Natomiast jeśli zawiera tylko mieszankę owoców to będzie ona naparem/napojem owocowym.

 

Klasyfikacja herbat

W literaturze występują różne klasyfikacje np. ze względu na kolor liści po obróbce, kolor naparu lub procent utlenienia liści po obróbce. Najczęściej jednak rodzaje herbat klasyfikuję się ze względu na procesy jakie przechodzą od momentu zerwania do liści gotowych do zaparzenia.

http://ulicaekologiczna.pl/umysl-i-cialo/oolong-herbata-turkusowa-czy-czerwona

Wyróżniamy tu 6 głównych rodzajów herbat:

  1. Białe
  2. Zielone
  3. Żółte
  4. Wulong ( popularnie zwane Oolong)
  5. Czarne (wg. nazewnictwa chińskiego są to herbaty czerwone)
  6. Ciemne (przechodzące proces fermentacji)

 

Poniżej znajdziecie prezentację przedstawiającą procesy jakie przechodzą poszczególne herbaty. Zapraszam !

Oczywiście podrodzaje herbat również różnią się obróbką. Dajmy na to takie Wulongi jak Da Hong Pao czy Tie Guan Yin. Te pierwsze prażone są na bambusowych koszach nad rozżarzonym węglem lub drewnem, gdy Tie Guan Yin ten proces zupełnie pomija. Również w poście  Jak to powstaje? Czyli, proces tworzenia herbat PUER jedna z grafik przedstawia dwie drogi jakie może przejść herbata puer podczas swojej obróbki.

Jak widzicie, temat herbaty jest bardzo zawiły i dlatego omawiam wszystko krok po kroku by stało się to zdecydowanie prostsze 😉

 

2 Comment

  1. Hej 🙂 Lubię czytać twoje wpisy bo w przeciwieństwie do większości dzisiejszej publicystyki nie idą w stronę tak zwanych „morskich opowieści”. Mimo to jednak szkoda mi trochę, że wpisy są tak rzadkie. Gorliwie śledzę i wyczekuję kolejnych treści bo po za formą urzeka mnie również malowniczy zasób zdjęć i fakt, że informacje podawane są tu z pierwszej ręki…. i tak naprawdę to to przede wszystkim mnie tu przyciągnęło i wciąż trzyma. Mam nadzieję, że wkrótce pojawi się więcej obszerniejszych materiałów bo już nie mogę się doczekać :).

    PS. Nie myślałaś dodać do tego materiału choć krótkiego komentarza od siebie? Jak pisałem lubię tą zwięzłą formę ale dobrze jest zobaczyć choć chwilkę w materiale osobę za nim stojącą, to może nadać więcej duszy prostej formie.

    1. witaj Tarzan,
      bardzo dziękuje za tak obszerny komentarz i porady! Bardzo się również cieszę, że podoba Ci się ta forma przekazu. Biorę sobie wskazówki do serca i postaram się zmienić to i owo, a w szczególności częściej pisać. Dużo się teraz zmienia w moim życiu, dlatego też ciężko mi wszystko pogodzić. Polska daje w kość 😉

      Postaram się również wrzucić coś od siebie do każdego wpisu. Może faktycznie wychodzi to troszkę za poważne i teoretyczne, a w końcu herbata to również energia.

      Pozdrawiam serdecznie,
      Oczarkowana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *