oczarkowana

moja droga herbaciana i życie w Chinach
Akcesoria herbaciane

Akcesoria herbaciane – CZARKA

Jest to niewielkie naczynie, z którego pije się herbatę. Czarki zazwyczaj są małe (ok 20-70 ml) oraz nie mają uchwytu jak w kubku. Czarki mogą być porcelanowe, gliniane, szklane, drewniane, żeliwne i pewnie jeszcze jakieś 😉

Dlaczego czarki są takie małe?

Przy parzeniu herbaty w stylu gongfu cha parzy się przy pomocy imbryka lub gaiwanu, których pojemność wynosi zazwyczaj 120-200ml. Jest to bardzo mało, jeśli planujemy zaparzyć herbatę dla wielu osób. Dlatego na pomoc przychodzą nam czarki!

Dzięki ich małej pojemności, z jednego zaparzenia herbaty możemy poczęstować aż 5-6 osób (w zależności od wielkości naczynia, w którym parzymy). Ważnym tu jest słowo „jednego”, ponieważ chcemy by wszyscy goście pili to samo zalanie.

W stylu gongfu cha każde zalanie imbryka lub gaiwanu smakuje się osobno, by móc doświadczyć przeistaczania się smaku, koloru i aromatu herbaty wraz z otwieraniem się liści. Dlatego, dzięki małej wielkości czarek z łatwością możemy testować i obserwować te wszystkie zmiany.

Poza tym dziwnie byłoby nalewać 30ml herbaty do dużego kubka. Wyobraźcie sobie jak szybko napar by oziębiał oraz za każdym razem trzeba by było przechylać kubek do końca by dotrzeć do naparu znajdującego się na dnie.

 

W czym pije ja?

Uważam, że czarki mają w sobie coś magicznego, co poprawia smak herbaty. Jednak zawsze tak nie było… Przy moim pierwszy zetknięciu z czarką byłam dość zdziwiona pojemnością naczynia, jednak herbata bardzo mi z niej smakowała. W zaciszu domowym wróciłam do kubka. Im częściej chodziłam na targ, tym żadziej sięgałam w domu po kubek, aż w końcu zupełnie przestałam go używać, pijąc chińską herbatę. W tej chwili nie wyobrażam sobie napicia się prawdziwej herbaty w ogromnym „kubanie”. Już prędzej w jakiejś seteczce, którą również znajdziemy w każdym polskim domu 😉

Oczywiście, że Oczarkowana pije w czarce. Nie mogłoby być inaczej 😀

 

Uwielbiam czarki, które wewnątrz są białe (widać kolor naparu). Piję też w szklanych oraz mam jedną wyjątkową dla mnie czarkę. Używam jej głównie w okresie zimowym. Jest ciemna w środku, co mnie trochę irytuje, jednak spójrzcie na nią. Kto by się nie zakochał? Czarka powstała z purpurowej gliny Jianshui, która cenowo nie jest tak straszna jak Yixing.

z lewej moja, a prawa Pana Oczarkowanego 😛

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *