oczarkowana

moja droga herbaciana i życie w Chinach
Akcesoria herbaciane

Akcesoria herbaciane – CHAHAI (Gong dao bei)

W blogowym opisie akcesoriów herbacianych zabrakło jeszcze jednego z najważniejszych elementów. Jest to takie naczynie, bez którego ciężko jest zaparzyć herbatę w chińskim stylu – gongfu cha. O czym piszę? Pewnie już wiecie… jest to chahai !

Chahai, czyli Morze Herbaty lub Gong dao bei, Dzbanek Sprawiedliwości, to jedno z bardzo ważnych akcesoriów herbacianych. Jest to naczynie, do którego przelewa się gotowy napar. W Chinach najczęściej (praktycznie w 99%) spotkałam się ze szklanymi, a w Polsce głównie z glinianymi naczyniami.

Zastosowanie

Używa się go do prawidłowego zaparzania herbaty w stylu gongfucha. Jeśli rozlewalibyśmy napar bezpośrednio z imbryka lub gaiwanu do czarek to napar byłby nierównomiernie zaparzony. Ostatnia czarka miała by najmocniejszą herbatę, prawdopodobnie za mocno zaparzoną, a pierwsza byłaby bardzo słaba. By proces parzenia był łatwiejszy oraz by każdy dostał tak samo smaczną herbatę, używa się właśnie chahai.

Jak używać Chahai?

Zaparzoną herbatę w imbryku lub gaiwanie przelewa się do chahai.

Następnie napar z chahai rozlewany jest do czarek.

Podziele się też z Wami moją interpretacją nazw:

  • Dzbanek sprawiedliwości – by każdy miał tak samo zaparzoną herbatę, co jest sprawiedliwe
  • Morze herbaty, ponieważ całą zawartość gaiwanu lub imbryka przelewa się właśnie do tego naczynia i jest on wypełniony „po brzegi” herbatą

Macie jakieś inne ciekawe interpretacje? 🙂

 

Jaki Chahai jest dla Ciebie?

  • lubisz widzieć kolor naparu → szklany / biały w środku
  • cenisz sobie wygodę → koniecznie z uchwytem (nie parzy, trudniej go upuścić)
  • pijesz sam/sama → 200 ml powinno wystarczyć
  • pijesz w grupie → 300 lub 350ml

Ostatnio popularne stały się gliniane chahai bez uchwytu. Zwróćmy uwagę na grubsze ściany, by zapobiec szybkiemu nagrzewaniu się i parzeniu palców. Warto też by był pojemny, ponieważ nie będziemy lać do pełna, by szczyt naczynia nie nagrzał się zbyt szybko.

Przy zakupie chahai, warto też zwrócić uwagę na grubość materiału, z którego jest zrobiony. Większość posiada pogrubione ściany, przez co trudniej ukruszyć „dziubek” czy zgubić „uszko”.

 

Jeśli chcecie zakupić chahai lub inne akcesoria herbaciane, ale nie jesteście czegoś pewni lub macie jakieś pytania. Piszcie, a postaram się doradzić i podpowiedzieć jak najlepiej potrafie 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *