Gongfu cha (工夫茶) to tradycyjny chiński sposób parzenia herbaty. Nazwa ta prawdopodobnie powstała z gry słownej, gdzie słowo gongfu, pochodzi od „kung-fu”, a cha oznacza „herbatę”. Przyrównanie sposobu sztuki walki do metody parzenia, powstał z powodu precyzji i dokładności jaka towarzyszy ceremonii parzenia herbaty. Każdy etap składa się bowiem z szeregu ruchów i gestów, wykonanych w ściśle określonym czasie. Jednak kung-fu to nie tylko walka, ale też sztuka, umiejętność i trud pracy włożony w to, by osiągnąć perfekcję.
Parzenie Gongfu dla każdego
Co jeśli nie zamierzamy być mistrzami w parzeniu Gongfu? Dla nas ważne jest przede wszystkim to, że parzymy tym sposobem by wydobyć jak najlepszy smak herbaty i nie musimy sztywno trzymać zasad. Nie trzeba parzyć na dwie ręce, ze stoperem, a przy pominięciu jakiegoś etapu, wyrzucić liście i parzyć od początku. O nie! Codzienne parzenie gongfu cha to przede wszystkim świetna zabawa! Oczywiście, jak patrzy się na nas 20 osób, gdy wykonujemy ceremonię parzenia, może pojawić się lekki stres 😉 Jednak parząc dla siebie, rodziny czy znajomych, nie ma się czego bać! Wg. mnie najtrudniejszym etapem jest skompletowanie wszystkich przyrządów niezbędnych do parzenia herbaty w stylu Gongfu bo trochę tego jest. I o tym będzie dzisiejszy wpis.
Parzenie w stylu Gongfu Cha
W skrócie: w małym naczyniu, parzymy dużą ilość liści, przy małej ilości wody.
Elementy niezbędne:
– gaiwan / imbryk
– chahai (gong dao bei)
– czarki
W elementach niezbędnych nie wymieniam wody i czajnika, gdyż jest to dość oczywiste, że bez tego herbaty zaparzyć się nie da.
Elementy opcjonalne:
– sitko – jeśli nie chcemy połamanych lub mniejszych listków w herbacie
– chapan – tacka do parzenia
– cha he (lotos herbaciany) – naczynie/deseczka, na którą wsypujemy liście herbaty, m.in. by móc je zobaczyć przed zaparzeniem
– cha dao – zestaw przyborów do parzenia
– igiełka/nożyk – do rozdrabniania krążków herbacianych
– teapet – figurka ozdabiająca chapan
– wiele, wiele innych, np. podstawki po czarki, bieżnik na stół, szmatki, podstawki pod wieczko od imbryka/gaiwanu… ta lista chyba się nie kończy.
Wiemy już, co to jest parzenie w stylu Gongfu Cha oraz jakie przyrządy są do tego niezbędne. W następnym wpisie, przeczytacie o tym jak parzyć wg tej metody. Stay tuned!