oczarkowana

moja droga herbaciana i życie w Chinach
Herbaciane must know

Kształty chińskiej herbaty – cegła, gruszka, ciastko czy może wazon?

Yyyyy… ups! Przecież to są  jedne z typów kobiecych kształtów. Jak to się ma do herbaty? Nazwy te przypominają kształty w jakie mogą być prasowane liście herbaty. Możemy bowiem spotkać się z herbatami zbitymi w cegły, prostokąty czy ciastka. Dotyczy to zazwyczaj herbat ciemnych, gdyż pozostałe herbaty w większości przypadków sprzedawane są w formie luźnych liści.

Jakie kształty możemy spotkać przy herbatach ciemnych?

  1. W przeważającej ilości są to ciastka (bing ) lub krążki – standardowo 357g (dlaczego taka dziwna gramatura? o tym kolejnym razem). Występują też w postaci ciastek 100g, 200g czy też 400g.
  2. Często można też się spotkać z 250g cegłami (brick )
  3. Występują też gniazda (tuo cha 沱茶)
  4. Kwadraty (squares方茶) – herbata sprasowana w 100g lub 200g kwadraty, czasem prostokąty
  5. Czy grzybki (mushroom ), dosłownie ‚tight tea’. Podobnie jak tuo cha liście są tu bardzo mocno sprasowane. Spotkać się można z nimi głównie w Tybecie, o gramaturze 250 lub 300g
  6. Mamy też złote melony (melon lub golden melon 金瓜) – podobne do tuo cha jednak większe i przeciągnięte sznurkiem czy wstążką, przypominając pręgi na melonie.
  7. Herbata puer suszona w skórce mandarynki (tangerine puer, ju pu 橘普) – ze specjalnie hodowanych mandarynek wydrążany jest miąższ, wkłada się do środka świeżą lub kilkuletnią shou cha (dojrzałą puer), która z biegiem czasu przesiąka zapachem mandarynki. Spotkałam się również z czarną herbatą w skórce limonki. Za bardzo przypominała mi wtedy czarną herbatę z torebki z cytryną. Dlatego puer w mandarynce jest moim zdecydowanym faworytem.
  8. Zdarza się też, że herbata jest zrobiona w tubę… 😉 znaczy się liście herbaty umieszczone są w bambusowej tubie (tong cha 筒茶) – świeże liście są w niej upychane i opiekane nad ogniem, łącząc ze sobą aromaty bambusa, palonego drewna i liści herbaty puer. Polecam spróbować, bardzo ciekawe doświadczenie.
  9. Kulki zazwyczaj 8-gramowe, spłaszczone ok 3g „draże” czy też pojedyncze liście zwinięte w perełki
  10. Występują też takie sytuacje, gdy herbata jest tak po prostu pozostawiona w luźnej postaci (散茶 san cha, mao cha) Jakie to proste! Bardzo często liście herbaty puer z przeznaczeniem na sheng cha, pozostawia się w luźnej formie, ponieważ w ten sposób szybciej dojrzewają. Dopiero po mniej więcej pół roku zbijane są w krążki herbaciane.

Tak naprawdę ta lista pewnie mogłaby się na tym nie skończyć, ponieważ wyobraźnia ludzka nie zna granic i co chwilę pojawiają się nowe kształty. Kilka dni temu widziałam takie mini krążki herbaciane:

                
                                                                                            zdjęcia wykonała: Mabol DiscoverCha

W jakiej formie sprzedawane są inne herbaty?

Pozostałe rodzaje herbat zazwyczaj sprzedawane są w postaci luźnych liści. W krążki zbijane są też herbaty białe, czy czarne z kwiatami. Bardzo rzadko prasuje się liście czarnej herbaty bez dodatków. Spotkałam się też z białą herbatą w kulkach po 8g, a nawet mam ich trochę w domu. Tak naprawdę powyższy opis kształtów nie musi tyczyć się tylko herbat ciemnych. Świat idzie do przodu, farmerzy mają różne pomysły i może się tak zdarzyć, że znajdziemy wulongi sprasowane w krążki herbaciane, a może już tak jest? 😉  cegła Fuzhuan – herbata z grzybem (takim dobrym rzecz jasna)

dojrzała puer z różami

ciastko niedojrzałej puer

niektóre złote melony, służą jako ozdoba

kulki niedojrzałej puer suszą się na słońcu

kulka białej herbaty ze starożytnych liści tj. gushu 

100g krążki czarnej herbaty

puerowy miszmasz

Kształty luźnych liści

Herbaty o luźnych liściach również mogą przybierać rozmaite kształty. Niektóre liście są bardziej proste, inne poskręcane czy spłaszczone (np. Longjing czy Taiping Houkui), zwinięte (np. Bi Luo Chun, Tie Guan Yin). Możemy też spotkać sie z liśćmi przypominającymi granulki bądź kamyczki (np. Blue Beauty Oolong)  czy igły (Bai Hao Yin Zhen). Ta lista też się nie kończy, a nazewnictwo może być rozmaite w zależności  od indywidualnych skojarzeń i pomysłów. Chciałam jednak pokazać jak taka niepozorna herbata może być barwna i różnorodna, nie tylko w smaku, zapachu czy kolorze, ale także kształcie liści. W końcu herbata nie tylko ma smakować, ale też cieszyć oko.

            

Dlaczego jedne herbaty się prasuje a inne nie? Czemu herbaty mają tyle kształtów? Odpowiedzi na te pytania jest wiele, ale to opiszę przy następnej okazji 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *