oczarkowana

moja droga herbaciana i życie w Chinach
Herbaciane must know

Super proste parzenie herbaty w stylu Gongfu cha

poprzednim wpisie, opisałam co to jest Gongfu cha oraz czego potrzebujemy, by wykonać taką ceremonię parzenia. Wspomniałam też, że parzenie Gongfu cha jest bardzo proste. Jeśli przegapiliście ten wpis, to polecam zacząć od niego, a następnie wrócić tutaj.

Parzenie Gongfu cha

Zastanawiałam się, z której strony ugryźć ten temat, ponieważ w zależności od ilości użytych przyrządów, będzie to wyglądało trochę inaczej. W końcu postanowiłam, że najpierw opiszę parzenie Gongfu cha w sposób najprostszy z możliwych, a w nastęnym wpisie skupię się na parzeniu bardziej na wypasie. Jednak nie martwcie się, wypas czy nie, herbata będzie równie smakowita.

Przygotowanie

Zaczniemy od przygotowania wszystkich niezbędnych przyrządów oraz dodatkowo miski lub szklanki. ‘Ledwie zaczęła, a już coś dodaje’ myślicie pewnie 😉 Generalnie moglibyśmy parzyć używając tylko przyrządów niezbędnych tj. gaiwan/imbryk, chahai i czarki. Jednak od momentu kiedy zobaczyłam jak herbaty są przetwarzane na plantacjach w Chinach, a w szczególności suszone, polecam ‘umyć’ herbatę przed piciem. Jednak po kolei, potrzebne będą:

– gaiwan lub imbryk
– chahai
– czarka / czarki
– miska lub szklanka
– woda
– czajnik
– herbata

Zaczynamy!

1. Z lewej strony kładziemy chahai, z prawej gaiwan, czarki z przodu (przed chahai i gaiwanem)*
2. Z prawej strony bardziej zewnętrznie kładziemy miskę


3. Gotujemy wodę (najlepiej z filtra)
4. Liście herbaty wsypujemy do gaiwanu**
5. Od razu po zagotowaniu wody, wlewamy ją po ściance gaiwanu – nie lejemy wody bezpośrednio na liście
6. Przykrywamy gaiwan wieczkiem
7. Zlewamy herbatę do chahai
8. Wylewamy herbatę z chahai do miski na zlewki – zalanie czyszczące herbatę ‘mycie herbaty
9. Ponownie zalewamy herbatę w gaiwanie gorącą wodą, przykrywamy wieczkiem
10. Zlewamy herbatę do chahai
11. Z chahai rozlewamy herbatę do czarek

Od punktu 9 proces ten można powtarzać wielokrotnie, w zależności od rodzaju herbaty, jak i ilości użytych liści. Ja czasem parzę nawet 10 razy 😉

*Porady są opisane z perspektywy osoby praworęcznej, osoby leworęczne mogą mieć rozkład naczyń na odwrót
**W opisie wybrałam gaiwan. Można użyć imbryka.

Powyżej, opisałam wg mnie najproszy sposob parzenia w stylu Gongfu cha. Przy parzeniu bardziej rozbudowanym, może dojść kilka procesów np. oglądanie liści w lotosie, budzenie herbaty i wiele innych. O tym następnym razem 🙂

Poniżej zdjęcia niektórych miejsc, w których miałam okazję napić się herbaty. Jak widać zestaw przyrządów i akcesoriów jest dość szeroki:

Parzenie w jungli – ekologiczna planacja herbaty w Yiwu 😉

 

 

2 Comment

    1. Mycie herbaty to przepłukanie jej wodą i wylanie tej wody. Przy budzeniu herbaty, liście nie mają styczności z wodą. Nalewamy gorącą wodę do pustego gaiwanu, wylewamy ją, wsypujemy liście herbaty do rozgrzanego naczynia i przykrywamy wieczkiem. Liście dostają wtedy ciepła, zaczęją się budzić i tworzyć nowe kompleksy aromatyczne. Po chwili, jak uniesiemy wieczko gaiwanu to poczujemy nowy bukiet aromatów różniący sie od suchych, jak i zaparzonych liści. Ten aromat jest jedyny w swoim rodzaju 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *